Robuste kalve på græs med trinvis mælketildeling

Robuste kalve på græs med trinvis mælketildeling
Projektansvarlig

Projektets formål er at opnå en bedre dyrevelfærd og flere levende økologiske kalve på græs ved at afprøve nye strategier for mælketildeling. De nye strategier for mælketildeling forventes at medfører mere robuste og modstandsdygtige kalve på græs.

 

Økologiske kalve har en højere dødelighed end konventionelle kalve. Særligt forekommer der en højere dødelighed hos økologiske kalve, som er kommet på græs i en tidlig alder. I projektet demonstreres effekten af trinvis mælketildeling, i forhold til at opnå en højere tilvækst i mælkeperioden og et bedre immunforsvar, så kalvenes størrelse og robusthed øges ved udbinding på græs i en tidlig alder.

 

Projektet udføres som demonstration i praksis, hvor kalve i 2 økologiske DH besætninger fodres med to forskellige mælkefodringsstrategier:

1) Trinvis mælketildeling med høj mælkemængde i de første 4 uger og herefter normal mængde.

2) En kontrolgruppe med normal mælkemængde i hele mælkefodringsperioden.

 

Kalvenes tilvækst og trivsel registreres og der udtages blodprøver til bestemmelse af immunparametre. De gentagne prøver skal vise om, der kan forventes en positiv effekt af trinvis mælketildeling på kalvens immunforsvar over en længere tidsperiode, og dermed afgøre om trinvis mælketildeling kan have en langsigtet effekt, som kan få betydning for kalvens overlevelse på grund af større modstandsdygtighed.

Rapport - Robuste kalve på græs med trinvis mælketildeling

Rapport af Jakob Møller Schmidt, Agrotech og Kirstine F. Jørgensen, Videncentret for Landbrug, Økologi

Mere robuste økologiske kalve med trinvis mælketildeling?

I tre økologiske malkekvægbesætninger fik nogle af kalvene tildelt en øget mængde mælk i fire uger i den første del af mælkefodringsperioden.

Slutrapport slæt og afgræsningsprognose

KAF

Slutrapport - Robuste kalve på græs med trinvis mælketildeling

LD slutrapport 2012

Kan øget mælkemængde gøre de økologiske kalve mere robuste, inden de lukkes på græs

Artikel fra Magasinet Kvæg - december 2013